Výška téglika 12cm
Škrupinové plody
Zloženie: MANDLE jadrá nelúpané 97,8 %, soľ 1,4%, zemiakový škrob 0,4%, dymová aróma (maltodextrín, E341, dymová aróma SF-005) 0,4 %, protihrudkujúca látka.
Skladovanie: Skladujte na tmavom, chladnom a suchom mieste
Minimálna trvanlivosť: 12 mesiacov
Zem pôvodu: USA
Ochucovanie všetkých orieškov prebieha v ČR z produktov vysokej kvality na kontinuálnej teplovzdušnej pražiarni, kde dochádza k postupnému zvyšovaniu teploty (horúcim vzduchom) bez použitia oleja, to znamená, že sa zachováva chuť orieškov a nezvyšuje sa kalorická hodnota. Všetky arómy sú bez alergénov a neobsahujú GMO. Použitý škrob je bezlepkový. Vhodné pre vegánov. Balenie prebieha v ochrannej atmosfére, to tiež zvyšuje trvanlivosť výrobku a zachováva súčasnú chuť i kvalitu orieškov.
Môže obsahovať stopy lepku, ostatných škrupinových plodov, arašidov, sóje a sezamu.
Alergény vyznačené v zložení veľkým písmom.
Energetická hodnota |
2679kj /639kcal |
Tuky |
53g |
z toho nasýtené mastné kyseliny |
4,2g |
Sacharidy |
19,1g |
z toho cukry |
4,7g |
Bielkoviny |
19,5g |
Soľ |
1,2g |
Mandľovník mohol byť jedným z prvých stromov, ktoré ľudia kultivovali. V Jordánsku našli archeológovia dôkazy o "udomácnených mandliach", ktoré sa datujú asi 5 000 rokov pred naším letopočtom.
Z nižšie uvedených dôvodov sú mandle jedny z najvšestrannejších orechov. Na to, aby splnili svoje predpoklady pre ľudské zdravie, stačí jedna hrsť mandlí denne. Ideálnou formou sú mandle surové a cez noc namočené vo vlažnej vode. Pri neodolateľnej chuti a nedostatku času môžeme mandle namočiť do vody so soľou, ktorá celý proces urýchli a uvoľní tak všetok svoj potenciál.
Keďže sú mandle v šupke, je na mieste mandle namočiť na niekoľko hodín a až potom ich konzumovať. Predídeme problémom s trávením a získame všetko množstvo látok, ktoré mandle ponúkajú.
Zdravotné aspekty:
- mandle preukázateľne znižujú špatný cholesterol
- slúžia k prevencii rakoviny hrubého čreva a rakoviny pŕs
- všeobecne sú mandle veľmi dobrým antioxidantom
- znižujú riziko Alzheimerovej choroby (čo nám urobí aj stravovanie s nižším príjmom sacharidov)
- zlepšujú výkon mozgu
- stabilizujú hladinu cukru v krvi
- posilňujú kostrový systém a zuby (vápnik a fosfor)
Výživové aspekty:
Mandle môžeme konzumovať mnohými spôsobmi. Môžeme jesť mandle surové alebo pražené (údené, solené, v mede a soli), ako desiatu samostatne alebo ich pridať do sladkých alebo slaných jedál. Môžeme ich využiť nakrájané na plátky, vo vločkách, ako múku, olej, maslo alebo mandľové mlieko.
- mandle sú kvalitným zdrojom energie (tj energie, ktorá vás dokáže zasýtiť, dodá vám vitamíny, minerály, zdravé tuky, vlákninu a pod.)
- mandle znižujú hladinu cukru v krvi a glykemický index potravín
- sú vhodné aj pre tehotné ženy
- vďaka vápniku a horčíku majú vplyv na silu a kvalitu vlasov, nechtov a zosilnenie kostrového systému, môžu slúžiť ako prevencia kŕčov
Ako spoznať dobré mandle?
Existujú dva typy mandlí, horké (semená amygdali amarum) a sladké (semená amygdali dulcis). Horké mandle sa dajú len ťažko rozlíšiť od sladkých, majú vyšší obsah amygdalínu, látky, ktorá má na svedomí horkú chuť. Medzi najlepšie druhy sladkých mandlí patria mandle z Valencie, Malagy a Sicílie. Najmenšie a najlacnejšie sú mandle z Maroka. A ako má vyzerať dobrá mandle? Musí byť sladká, tvrdá, vo vnútri biela či krémová. Má chutiť jemne, sladko, mandľovo. Ak je mandle žltkastá, môže to znamenať, že nie je čerstvá, a môže mať žltkastú príchuť.
Existuje cca 30 druhov mandlí, ktoré sa pestujú v Kalifornii. Nonpareil a carmel majú najväčšie zastúpenie.
MANDLE NONPAREIL
- obľúbená a vyhľadávaná odroda mandlí, ktorá má široké použitie, ľahko sa blanšíruje
- stredný plochý tvar s hladkým povrchom
- sú chrumkavé a majú orechovú chuť
- majú rovnakú škrupinku a ľahko sa rozlúsknu rukami
- majú svetlohnedú šupku a ostré tvary (carmel majú tmavšiu šupku)
- mandle sú tvrdšie, ploché, dlhé, s tvrdšou šupkou
MANDLE CARMEL
- mandle majú mierne vráskavý povrch (nie sú tak hladké ako Nonpareil), stredne úzky - guľatý dlhý tvar, tmavohnedú šupku
- používajú sa na pečenie a blanšírovanie