Vonkajšie rozmery krabičky: 24,5 x 16 x 2
V darčekovej krabici nájdete: 4x 50g
1. Mandle v mliečnej čokoláde a škorici 2. Mandle v karameli a morskej soli 3. Mandle tiramisu 4. Mandle v kokose a bielej čokoláde
-
Administratívne zaradenie: Dražované škrupinové plody
-
Zloženie: Mliečna čokoláda min. 71% (cukor, kakaové maslo, sušené plnotučné mlieko, kakaová hmota, rastlinné tuky (palmový olej, olej z maslovníka, olej z jadier manga), mliečny tuk, sušená srvátka (mlieko), laktóza (mlieko), emulgátory: slnečnicový lecitín a E476, aróma), jadrá sladkých mandlí pražené 18%, cukor 3%, obsah kakaovej sušiny min. 25%, škorica
-
Výrobok môže obsahovať stopy arašidov, iných škrupinových plodov, oxidu siričitého alebo sezamu
-
Zem výroby: Česká Republika
- Skladovanie: Skladujte na tmavom, chladnom a suchom mieste
-
Balenie: Dizajnové doypack vrecká, zatavené a znovu uzatvárateľné. Vďaka tomu vydržia naše produkty dlho čerstvé aj u Vás doma
Sú pravdepodobne najväčšou lahôdkou z nášho sortimentu dražovaných produktov. Produkt poteší Vaše chuťové bunky a treba mať poriadnu vôľu prestať. :-)
- Administratívne zaradenie: Dražované suché škrupinové plody
- Zloženie: biela a mliečna čokoláda s karamelom 68% (cukor, kakaové maslo plnotučné), E322, karamel, korenie, vanilín, jadrá sladkých mandlí 29,7%, glukózový sirup, E414, arabská guma, E904, soľ
- Výrobok môže obsahovať stopy arašidov, iných škrupinových plodov oxidu siričitého alebo sezamu.
- Zem pôvodu: Holandsko
- Skladovanie: Skladujte na tmavom, chladnom a suchom mieste.
- Balenie: Znovu uzatvárateľné doypack vrecká (zatavené a so zipsom, takže potraviny dlho vydržia čerstvé aj u Vás doma)
Energetická hodnota: |
2357 kJ/666kcal |
tuky: |
38,5g, |
z toho nenasýtené mastné kyseliny |
15,2g |
sacharidy: |
42,7g |
z toho cukry: |
40g |
vláknina: |
10,4g |
bielkoviny: |
10,5g |
soľ: |
0,45g |
- Administratívne zaradenie: Dražované suché škrupinové plody
- Zloženie: MANDLE 31%, tiramisu poleva 69% (cukor, rastlinný olej palmový, SRVÁTKA (MLIEKO),ryžová múka, slnečnicový lecitín, arabská guma, šelak, príchuť tiramisu, kakaová hmota, kakaové maslo).
- alergény vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM
- Zem pôvodu: Holandsko
- Skladovanie: Skladujte na tmavom, chladnom a suchom mieste.
- Balenie: Znovu uzatvárateľné doypack vrecko (zatavené a so zipsom, takže potraviny dlho vydržia čerstvé aj u Vás doma)
Výrobok môže obsahovať stopy arašidov, iných škrupinových plodov, oxidu siričitého alebo sezamu
energetická hodnota: |
2413kj /579kcal |
tuky: |
38,3g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: |
14,2g |
sacharidy: |
48,5g |
z toho cukry: |
45,3g |
bielkoviny: |
8,4g |
soľ: |
0,2g |
- Administratívne zaradenie: Dražované suché škrupinové plody
- Zloženie: 61% Biela čokoláda (cukor, kakaové maslo, sušené plnotučné mlieko, laktóza, sušené odstredené mlieko, sójový lecitín (E322), aróma prírodnej vanilky), 24% mandlí, sušený kokos 15%
- Môže obsahovať stopy lepku, arašidov
- Zem pôvodu: Holandsko
- Skladovanie: Skladujte v suchu a tme, pri teplote 15 - 18°C.
- Balenie: Znovu uzatvárateľné doypack vrecko (zatavené a so zipsom, takže potraviny dlho vydržia čerstvé aj u Vás doma)
Energetická hodnota: |
2384 kJ / 570 kcal |
Tuky: |
40 g |
z toho nasýtených: |
20,7 g |
Sacharidy: |
47,5 g |
z toho cukry: |
41,3 g |
Bielkoviny: |
9,1 g |
Vláknina: |
5,3 g |
Soľ: |
0,1 g |
Mandle pod drobnohľadom - ZDRAVIE A VÝŽIVA
Mandľovník mohol byť jedným z prvých stromov, ktoré ľudia kultivovali. V Jordánsku našli archeológovia dôkazy o "udomácnených mandliach", ktoré sa datujú asi 5 000 rokov pred našim letopočtom. Poďme sa spoločne pozrieť na to, prečo by sme mali mandle konzumovať a ako ich využiť v jedálničku
Mandle sú bohaté na vitamíny a minerály, majú vysoký obsah dietetickej vlákniny a tukov, čo je pre ľudský organizmus veľmi prínosné.
Mandle môžeme konzumovať mnohými spôsobmi. Môžeme jesť mandle surové alebo pražené, ako desiatu samostatne alebo ich pridať do sladkých alebo slaných jedál. Môžeme ich využiť nakrájané na plátky, vo vločkách, ako múku, olej, maslo alebo mandľové mlieko.
Aj z toho dôvodu je mandle sú najvšestrannejšie orechy na svete. Mandle sú bohaté na vitamíny a minerály, majú vysoký obsah dietetickej vlákniny a tukov, čo je zdravé pre srdce. Výhody mandlí sú takmer nekonečné! Stačí každý deň jednu hrsť mandlí....
Nechcem v tomto článku zabiehať príliš do podrobných lekárskych výrazov, ale v jednoduchosti Vám povedať, prečo sú mandle naozaj TOP 1 medzi orechmi.
Najprv sa na vec pozrieme z hľadiska zdravotného prínosu a potom výživového (hoci tieto dva aspekty sa vždy prelínajú).
Zdravotné aspekty:
- mandle preukázateľne znižujú špatný cholesterol
- slúžia k prevencii rakoviny hrubého čreva a rakoviny pŕs
- všeobecne sú mandle veľmi dobrým antioxidantom
- znižujú riziko Alzheimerovej choroby (čo nám urobí aj stravovanie s nižším príjmom sacharidov
- zlepšuje výkon mozgu
- stabilizujú hladinu cukru v krvi
- posilňujú kostrový systém a zuby (vápnik a fosfor)
Výživové aspekty:
Mandle môžeme konzumovať mnohými spôsobmi. Môžeme jesť mandle surové alebo pražené (údené, solené, v mede a soli), ako desiatu samostatne alebo ich pridať do sladkých alebo slaných jedál. Môžeme ich využiť nakrájané na plátky, vo vločkách, ako múku, olej, maslo alebo mandľové mlieko.
- mandle sú kvalitným zdrojom energie (tj energie, ktorá vás dokáže zasýtiť, dodá vám vitamíny, minerály, zdravé tuky, vlákninu a pod.)
- mandle znižujú hladinu cukru v krvi a glykemický index potravín
pokiaľ je rozhodená hladina cukru, vo vás to evokuje stále chute a máte potrebu sa dojedať chvíľu po zjedenom jedle, čo Vám opäť rozhadzuje glykémiu a ste v začarovanom kruhu (hladinu rozhadzujú sacharidové pokrmy, čím viac priemyselne spracované, tým horšie). Pokiaľ si dáte napr. banán ak tomu pridáte hrsť mandlí, tak vám banán sám o sebe (toľko) nerozhodí hladinu cukru a ešte sýtiaci efekt tejto napr. desiaty bude dostačujúce do ďalšieho plánovaného jedla a nebudete mať potrebu sa v medzičase dojedať a do samozrejme speje aj k postupnej redukcii. (rovnako je to napríklad s pridaním do kaší – len si postrážiť množstvo)
- sú vhodné aj pre tehotné ženy
- vďaka vápniku a horčíku majú vplyv na silu a kvalitu vlasov, nechtov a zosilnenie kostrového systému, môžu slúžiť ako prevencia kŕčov
- obsahujú slušné percento bielkovín, čo je makronutrient, ktorý je základným aspektom dobre zostaveného jedálnička a okolo nich skladáme ďalšie dva: tuky a sacharidy
- samozrejme prispievajú k psychickej pohode (pokiaľ je celý jedálniček zostavený z kvalitných potravín)
Nikdy nič nie je iba o jednej potravine. Je potrebné na vec pozerať z globálneho hľadiska, ale mandle by určite nemali chýbať vo vašom jedálničku. Vždy je samozrejme lepšie voliť mandle naturálne, pred upravenou formou.
Podľa čoho mandle vyberať?
Veľkosti mandlí - množstvo mandlí v jednej unci:
Mandle sa triedia do nižšie uvedených kategórií podľa počtu mandlí, ktoré vážia 1 uncu ( 1 uncu =28,3495 gramov)
- 18/20, 20/22, 23/25, 25/27, 27/30, 30/32, 32/34, 34/36, 36/40 - napr. 23-25ks na 1 trójsku uncu
- napr. u veľkosti 23/25 v jednej unci je cca 23-25 mandlí
- čím je číslo menšie (18/20) tým sú mandle väčšie a naopak, čím sú mandle menšie, tým je číslo väčšie (36/40)
- veľkosti bežne predávané v Českej republike - počet ks mandlí v jednej unci: 23/25, 25/27, 27/30
Ako spoznať dobré mandle?
Existujú dva typy mandlí, horké (semená amygdali amarum) a sladké (semená amygdali dulcis). Horké mandle sa dajú len ťažko rozlíšiť od sladkých, majú vyšší obsah amygdalínu, látky, ktorá má na svedomí horkú chuť. Medzi najlepšie druhy sladkých mandlí patria mandle z Valencie, Malagy a Sicílie. Najmenšie a najlacnejšie sú mandle z Maroka. A ako má vyzerať dobrá mandle? Musí byť sladká, tvrdá, vo vnútri biela či krémová. Má chutiť jemne, sladko, mandľovo. Ak je mandle žltkastá, môže to znamenať, že nie je čerstvá, a môže mať žltkastú príchuť.
Existuje cca 30 druhov mandlí, ktoré sa pestujú v Kalifornii. Nonpareil a carmel majú najväčšie zastúpenie.
Odroda má pôvod v Kalifornii. Nonpareil predstavuje cca tretinu produkcie v Kalifornii, pretože má vysoký dopyt vo svete.
- obľúbená a vyhľadávaná odroda mandlí, ktorá má široké použitie, ľahko sa blanšíruje
- stredný plochý tvar s hladkým povrchom
- sú chrumkavé a majú orechovú chuť
- majú tenkú škrupinku a ľahko sa rozlúsknu rukami
- majú svetlohnedú šupku a ostré tvary (carmel majú tmavšiu šupku)
- mandle sú tvrdšie, ploché, dlhé, s tvrdšou šupkou
MANDLE CARMEL
- mandle majú mierne vráskavý povrch (nie sú tak hladké ako Nonpareil), stredne úzky - guľatý dlhý tvar, tmavohnedú šupku
- používajú sa na pečenie a blanšírovanie
- dobre sa spracovávajú