Zamilovaný slaný MIX v celofáne a tégliku 200g - Si jednoducho na zožratie
Kód: SKX5598Podrobný popis
Výška tégliku 12cm
-
Suché škrupinové plody v rôznom pomere
Zloženie:
arašidy pražené solené (ARAŠIDY, soľ do 3%, rastlinné oleje v rôznom pomere (slnečnicový, palmový, repkový) (ČÍNA), kešu pražené solené ww320 (Alergény vyznačené v zložení veľkým písmom.) (VIETNAM/INDIE), arašidy kečup a syr ARAŠIDY, PŠENIČNÁ múka, kukuričný škrob, cukor, kukuričná krupica, palmový olej, paradajkové korenie (paradajkový prášok, soľ, cukor, cesnakový prášok, sójová omáčka v prášku (PŠENICA, SÓJA, dextrín, soľ, koji, farbivo (E150c), potravinárska kyselina (E330), cibuľový prášok, zvýrazňovač chuti (E635)), syrové korenie (syrový prášok (s MLIEKOM), soľ, sušená srvátka, paradajkový prášok, cukor, korenie, hydrolyzovaný rastlinný proteín, sladká chilli paprička, kvasnicový extrakt, protispekajúca látka (E551), syrová príchuť, farbivo (E160c), zvýrazňovač chuti (E635)), zemiakový škrob, kypriaca látka (E500), farbivo (E160c), farbivo (E120)(Čína), mandle údené (jadrá sladkých MANDLÍ, rastlinné oleje v rôznom pomere (slnečnicový/palmový), zmes korenia.)(Zem pôvodu: USA, Pražené v: ČR), mandle pražené solené 23/25 (jadrá sladkých lúpaných MANDLÍ, rastlinné oleje v rôznom pomere (slnečnicový/palmový), soľ.) (Zem pôvodu: USA, Pražené v: ČR), Pistácie pražené solené (PISTÁCIE, jedlá soľ) (USA/Irán)
Alergény vyznačené v zložení veľkým písmom.Výrobok môže obsahovať stopy arašidov, iných škrupinových plodov oxidu siričitého alebo sezamu.
Zem pôvodu: viď zloženie
Skladovanie: Skladujte na tmavom, chladnom a suchom mieste
energetická
hodnota:2352kj /562kcal tuky: 45,3g z toho nasýtené mastné kyseliny: 5,6g sacharidy: 27,5g z toho cukry: 7,8g bielkoviny: 20,3g soľ: 1,4g -
Mandle pod drobnohľadom - ZDRAVIE A VÝŽIVA
Mandľovník mohol byť jedným z prvých stromov, ktoré ľudia kultivovali. V Jordánsku našli archeológovia dôkazy o "udomácnených mandliach", ktoré sa datujú asi 5 000 rokov pred našim letopočtom. Poďme sa spoločne pozrieť na to, prečo by sme mali mandle konzumovať a ako ich využiť v jedálničku
Mandle sú bohaté na vitamíny a minerály, majú vysoký obsah dietetickej vlákniny a tukov, čo je pre ľudský organizmus veľmi prínosné.
Mandle môžeme konzumovať mnohými spôsobmi. Môžeme jesť mandle surové alebo pražené, ako desiatu samostatne alebo ich pridať do sladkých alebo slaných jedál.
Môžeme ich využiť nakrájané na plátky, vo vločkách, ako múku, olej, maslo alebo mandľové mlieko.I z toho dôvodu sú mandle najvšestrannejšie orechy na svete. Mandle sú bohaté na vitamíny a minerály, majú vysoký obsah dietetickej vlákniny a tukov, čo je zdravé pre srdce. Výhody mandlí sú takmer nekonečné! Stačí každý deň jednu hrsť mandlí....
Nechcem v tomto článku zabiehať príliš do podrobných lekárskych výrazov, ale v jednoduchosti Vám povedať, prečo sú mandle naozaj TOP 1 medzi orechmi.
Najprv sa na vec pozrieme z hľadiska zdravotného prínosu a potom výživového (aj keď tieto dva aspekty sa vždy prelínajú).
Zdravotné aspekty:
- mandle preukázateľne znižujú špatný cholesterol
- slúžia k prevencii rakoviny tlstého čreva a rakoviny pŕs
- všeobecne sú mandle veľmi dobrým antioxidantom
- znižujú riziko Alzheimerovej choroby (čo nám urobí aj stravovanie s nižším príjmom sacharidov
- zlepšuje výkon mozgu
- stabilizujú hladinu cukru v krvi
- posilňujú kostrový systém a zuby (vápnik a fosfor)
Výživové aspekty:
Mandle môžeme konzumovať mnohými spôsobmi. Môžeme jesť mandle surové alebo pražené (údené, solené, v mede a soli),
ako olovrant samostatne alebo ich pridať do sladkých alebo slaných jedál.
Môžeme ich využiť nakrájané na plátky, vo vločkách, ako múku, olej, maslo alebo mandľové mlieko.- mandle sú kvalitným zdrojom energie (tj. energie, ktorá Vás dokáže zasýtiť, dodá Vám vitamíny, minerály, zdravé tuky, vlákninu a pod.)
- mandle znižujú hladinu cukru v krvi a glykemický index potravín
Ak je rozhodená hladina cukru, vo Vás to evokuje stále chute a máte potrebu sa dojedať chvíľu po zjedenom jedle, čo Vám opäť rozhadzuje glykémiu a ste v začarovanom kruhu (hladinu rozhadzujú sacharidové pokrmy, čím viac priemyslovo spracované, tým horšie). Ak si dáte napr. banán a k tomu pridáte hrsť mandlí, tak Vám banán sám o sebe (tak) nerozhodí hladinu cukru a ešte sýtiaci efekt tohto napr. olovrantu bude dostačujúci do ďalšieho plánovaného jedla a nebudete mať potrebu sa v medzičase dojedať a to samozrejme speje aj k postupnej redukcii. (rovnako je to napríklad s pridaním do kaše – len si postrážiť množstvo)
- sú vhodné aj pre tehotné ženy
- vďaka vápniku a horčíku majú vplyv na silu a kvalitu vlasov, nechtov a zosilnenie kostrového systému, môžu slúžiť ako prevencia kŕčov
- obsahujú slušné percento bielkovín, čo je makronutrient, ktorý je základným aspektom dobre zostaveného jedálničku a okolo nich skladáme ďalšie dva: tuky a sacharidy
- samozrejme prispievajú k psychickej pohode (ak je celý jedálniček zostavený z kvalitných potravín)
Nikdy nič nie je len o jednej potravine. Je potrebné na vec pozerať z globálneho hľadiska, ale mandle by určite nemali chýbať vo Vašom jedálničku. Vždy je samozrejme lepšie voliť mandle naturálne, pred upravenou formou.
Podľa čoho mandle vyberať?
Veľkosti mandlí - množstvo mandlí v jednej unci:
Mandle sa triedia do nižšie uvedených kategórií podľa počtu mandlí, ktoré vážia 1 uncu ( 1 unca =28,3495 gramov)
- 18/20, 20/22, 23/25, 25/27, 27/30, 30/32, 32/34, 34/36, 36/40 - napr. 23-25ks na 1 trójsku uncu
- napr. u veľkosti 23/25 v jednej unci je cca 23-25 mandlí
- čím je číslo menšie (18/20) tým sú mandle väčšie a naopak, čím sú mandle menšie, tím je číslo väčšie (36/40)
- veľkosti bežne predávané v Českej republike - počet ks mandlí v jednej unci: 23/25, 25/27, 27/30
Ako spoznať dobré mandle?
Existujú dva typy mandlí, horké (semená amygdali amarum) a sladké (semená amygdali dulcis). Horké mandle sa len ťažko rozlíšia od sladkých, majú vyšší obsah amygdalinu, látky, ktorá má na svedomí horkou chuť. Medzi najlepšie druhy sladkých mandlí patria mandle z Valencia, Malaga a Sicília. Najmenšie a najlacnejšie sú mandle z Maroka. A ako má vypadať dobrá mandľa? Musí byť sladká, tvrdá, vnútri biela či krémová. Má chutiť jemne, sladko, mandľovo. Ak je mandľa nažltlá, môže to znamenať, že nie je čerstvá, a môže mať zvláštnu príchuť.
Existuje cca 30 druhov mandlí, ktoré sa pestujú v Kalifornii. Nonpareil a carmel majú najväčšie zastúpenie.
MANDLE NONPAREIL
Odroda má pôvod v Kalifornii. Nonpareil predstavuje cca tretinu produkcie v Kalifornii, pretože má vysoký dopyt vo svete.
- obľúbená a vyhľadávaná odroda mandlí, ktorá má široké použitie, ľahko sa blanšíruje
- stredný plochý tvar s hladkým povrchom
- sú chrumkavé a majú orechovú chuť
- majú tenkú škrupinku a ľahko sa rozlúsknu rukami
- majú svetlo hnedú šupku a ostré tvary (carmel majú tmavšiu šupku)
- mandle sú tvrdšie, ploché, dlhé, s tvrdšou šupkou
MANDLE CARMEL
- mandle majú mierne vráskavý povrch (nie sú tak hladké ako Nonpareil), stredne úzky - guľatý dlhý tvar, tmavo hnedú šupku
- používajú sa na pečenie a blanšírovanie
- dobre sa spracovávajú
Dodatočné parametre
Kategória: | Darčekové celofánové vrecká v tégliku |
---|---|
Záruka: | 4 - 8 mesiacov |
Hmotnosť: | 0.22 kg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.